31 juli 2007

Från ett vindistrikt till ett annat

Vi lämnade Bourgogne idag, men bytte bara ett vindistrikt mot ett annat - Alsace. Efter att ha handlat upp oss på en låda viner från gården vi bodde på i Nantoux, styrde vi kosan mot Alsace och hade inget bestämt mål där. Vår värd i Nantoux tipsade om regionen runt Colmar och det slutade med att Mattias på måfå valde en punkt på gps-kartan och dit åkte vi!

Vi visste inte ens vad staden hette som han pekat på, utan bara åkte dit vår gps ledde oss och det visade sig vara Ribeauvillé. Vilket känns som ett riktigt bra val! Det är en väldigt pittoresk gammal stad med korsvirkeshus, känns mer som Tyskland än Frankrike men det är ju alldeles vid tyska gränsen också, och vinodlingarna klättrar på bergssluttningarna ända ner i stan.

En bild från Ribeauvillé, med en borg i bakgrunden dit vi tänkt åka i morgon.
Det kryllar av turister, men det är mysigt och trevligt. Det är inte så långt bort från Bourgogne-distriktet, runt 30 mil, men känns helt annorlunda. Ska bli kul att åka runt i vindalarna i morgon och upptäcka mer.

Här på Pfifferhüs åt vi middag ikväll och provade på lokala specialiteter. Mattias åt en oxsvansgryta och jag Coq au Riesling, kyckling i vitt vin, och naturligtvis drack vi Alsace-viner till. Och maten var riktigt god!

Här kommer också några bilder från dagarna i Bourgogne, eftersom jag inte kunde ladda upp bilder medan jag var där.

Nere i dalen skymtar byn Nantoux, där den härliga vingård vi bodde på låg.

Och här bodde vi! Huslängan som syns närmast kameran är gårdens gästhus, de som ägde
vingården hade sitt eget hus bara en liten bit bort.

Vår lilla uteplats, alldeles utanför rummet, med utsikt
över vinodlingarna och poolen i bakgrunden.

Dags för ost- och vinfrossa!

Druvor alldeles bredvid vår uteplats.

Gårdens två hundar tyckte vääldigt mycket om oss när vi dukat upp mat på terassen... De var så himla söta och satt snällt och tittade ifall någon godsak skulle ramla ner på marken. Hundarna är för övrigt tryffelhundar, så på hösten kan man åka på tryffelsafari hit till gården.

Igår åkte vi runt bland de små vinstäderna hela dagen och efter vägen låg detta slott, La Rochepot. Väldigt vackert med fin trädgård på innergården.

Innifrån slottsgården.

Och till sist en bild tagen inifrån slottet, med utsikt över byn nedanför slottet.

30 juli 2007

Underbara Bourgogne

Har just avnjutit en middag med utsikt over vinodlingarna, bestaende av diverse gott plock ackompanjerat av ett fint vin, producerat pa garden vi nu bor pa i byn Nantoux, strax utanfor Beaune. (Jag kan inte koppla upp min dator utan fick lana gastdatorn och det ar naturligtvis franskt tangentbord sa det blir inga a,a,o med prickar...)

Vi har i alla fall haft 2 underbara dagar i Bourgogne! Det ar vingardar precis overallt, pittoreska sma byar och valdigt vackra omgivningar som vi akt genom pa pyttevagar, kameran har minst sagt gatt varm - och sa bor vi pa en vingard som pricken over i. Jag bara njuter i fulla drag!

Tyvarr kan jag inte lagga ut nagra bilder nu, men ni kan klicka pa denna link och komma till gardens hemsida: Domaine de la Combotte. Vi bor i rummet som heter Les Meurgers. Det var inte billigt att bo har, men det ar vart varenda krona! Det ar ren livsnjutning att vara har! :)

Bilder fran Bourgogne kommer nar vi ar hemma igen.

28 juli 2007

Vichy

Nu sitter jag på vårt hotellrum i Vichy och njuter av goda ostar med en smarrig fikonkompott till, och snart ska vi gå ut och äta middag. Vi kom hit i går kväll och hittade ett mysigt hotell som vi tog in på, lite sådär gammaldags romantisk stil med en innergård med restaurang i.

Utsikten från vårt hotellrum

Hemma på vår gata i stan... Vårt hotell är det med röda fönsterluckor.

Vichy är ju en vacker och anrik gammal kurort med ett antal olika källor med hälsosamt vatten, och det genomsyrar hela staden. Överallt är det hänvisningar till källorna eller de olika thermes/spa där man kan få diverse kurer och behandlingar och det märks att Vichy har en historia starkt kopplad till detta.

Vi har promenerat runt i stan idag och druckit av det hälsogörande vattnet på flera ställen och det är trevligt nog gratis.

På bilden här ovan i Hall des Sources finns två av källorna, men där kan man också dricka av de andra källornas vatten, det är bara att hälla upp ur kranarna och dricka.

De olika källorna har alla olika temperaturer och välgörande effekter och halter av mineraler i sig och förutom det kalla mineralvattnet, så är de inte goda alls att dricka. Varmt vatten som luktar illa och med smak av järn och svavel står kanske inte högst på smaktoppen, men det är ju hälsosamt!


I den här paviljongen finns en av de ursprungliga källorna, Source des Celestins, och vattnet som kommer ur den källan är som ett vanligt mineralvatten som smakar riktigt gott. Av det vattnet stod folk och fyllde hela flaskor och tog med sig.

Det här är vid själva källan inne i paviljongen.

Vy inifrån Source des Celestins.

Och avslutningsvis kommer en bild från igår kväll, Vichy by night.

I morgon lämnar vi Vichy efter två nätter här. Eventuellt åker vi till vindistriktet Bourgogne som inte är så långt härifrån eller så blir det raka spåret till Alsace. Får se hur vi känner i morgon.

27 juli 2007

Dags att lämna Arcachon

Så var vår sista kväll i Arcachon över. Vi kom ju hit i måndags rätt så trötta på att åka bil och det här var ett perfekt ställe att stanna några dagar på och få vila och känna att man har semester. Vi hade ju ingen spikad rutt när vi åkte från Sverige och i Arcachon hamnade vi efter ett tips från en bekant och det var definitivt ett bra tips! Nu när vädret har varit bra är det en härligt ställe att vara på - stränder överallt och utflyktsmål runtomkring.

Avslutar med bilder från två solnedgångar här i stan.

I morgon fredag lämnar vi kusten och åker norrut, inåt landet. Vi kör nog runt 50 mil, mot regionen Auvergne. Eventuellt gör vi ett stopp i kurorten Vichy i morgon kväll. Sen kan det nog bli några dagar i Alsace-området innan vi börjar åka hemåt igen. Får väl se om jag hittar något trådlöst nätverk igen som jag kan koppla upp mig mot, så att jag kan rapportera vidare under resan, annars blir det när vi är hemma i Sverige igen om en vecka eller så.

25 juli 2007

20 miljoner kubikmeter sand!

Idag är första dagen på semestern i Frankrike som det varit riktigt sommarväder - underbart! 26-27 grader och strålande sol och vi har varit ute på äventyr hela dagen. Hyrde cyklar i morse och cyklade till Europas största sanddyn - Dune du Pilat - som ligger en dryg mil från Arcachon. Drygt 100 meter hög, en halv kilometer bred och 3 kilometer lång! Det var en fantastisk utsikt därifrån över hav och land!

På hemvägen stannade vi sen till vid en av alla sandstränder som kantar kusten här och fick äntligen lite sol och bad. Jag tror förresten att det var mitt livs första dopp i Atlanten, om jag inte minns helt fel.

På väg uppför den långa branta trappen som ledde upp till sanddynen.

Klicka på bilderna för att förstora dem.

Det var skog så långt ögat kunde nå på ena sidan och hav på den andra.

Vi var inte direkt ensamma där i sandhavet...

Självporträtt á la Mattias.

Sand, himmel och hav i skön förening.

Här har vi cyklat några kilometer tillbaka och just njutit av en lunch vid stranden och längst bort vid horisonten syns den magnifika Dune de Pilat. En riktigt härlig dag!

24 juli 2007

Rapport från första delen av resan

Det gick bra att koppla upp sig idag med ute på terassen, så här kommer några fler bilder.

Bye bye, Sverige och här är det jag som kör bilen när vi åker över Öresundsbron, och Mattias sköter kameran. Just den fördelningen av ansvar har inte varit särskilt vanligt förekommande resten av resan... :)

Efter två dagars intensivt körande tröttnade vi på att sträckköra söderut och bestämde oss för att ta en avstickare från rutten och dag 3 var vi bland annat i Brügge i Belgien och kollade runt lite. Trist halvregnigt väder, men vacker stad med en massa kanaler och svindyr halvkass lunch på turistfällorna runt torget. Den här dagen åt vi för övrigt frukost i Holland, lunch i Belgien och så middag i Frankrike - internationellt så det förslår.

Lite senare på dagen svängde vi av motorvägen vid Calais och åkte en bit efter havet istället. Tog ett stopp och traskade över ängarna och spanade på de branta vita klipporna som stupade ner i havet. Det blåste som tusan, men var värt ett stopp för det var en mäktig vy.

Dag 4 kom vi fram till La Rochelle på atlantkusten i Frankrike som var vårt första riktiga mål på resan. Vacker turist- och hamnstad med pittoreska gamla kvarter och en uppsjö av restauranger och vi lyckades faktist få njuta av två riktigt bra middagar våra båda kvällar där. Det är ju inte alltid man lyckas träffa rätt, men denna gång gjorde vi det.

Båda bilderna ovan är från hamnen i La Rochelle.

Nu ska vi bege oss till en mataffär här i Arcachon och handla upp oss på lite godsaker, som vi kanske kan få njuta av på den soliga terassen utanför rummet. Värmen är det dock inte mycket bevänt med här, bara 20 grader och blåsigt. Men det ska bli bättre lovar dom...

23 juli 2007

Allo, allo!

Bon Soir! Nu sitter jag ute på terassen till vårt hotell och har lyckats hitta ett oskyddat nätverk som jag kan tjuvsurfa på från min laptop :) Jag har försökt på tidigare ställen vi varit också, men alla är ju så förbaskat duktiga och skyddar sina trådlösa nätverk att jag inte lyckats förut. Helt enkelt är det inte här heller, det funkar inte inifrån rummet utan jag får sätta mig i trappan till terassen i halv storm, men på ett ställe där är signalen så pass stark att jag kan koppla upp mig. Vad gör man inte för lite cyberkontakt med omvärlden...

Här bor vi.

Vi befinner oss i Arcachon, vid kusten några mil från Bordeaux, och har efter en del om och men hittat ett boende som vi är riktigt nöjda med. Vi anlände i em från La Rochelle, där vi varit ett par dagar och Arcachon var ingen hit att åka bil i, vi hamnade mitt i smeten med smala gator, massor av trafik och noll möjlighet till parkering. Så vi parkerade en bit från centrum och traskade runt i stället och till slut hittade vi det här hotellet och det visade sig vara jättemysigt. Enkelt, men med parkering på gården och dörr ut till en liten terass direkt från rummet, perfekt!

Bild tagen från piren in mot stranden och stan.

Vädret är inte det bästa, det har varit hällregn och typ 15 grader hela vägen hit idag, men det har börjat klarna upp nu här har det nog varit runt 20 grader på dagen och vi hoppas på bättre väder i morgon. Och i morgon får bilen stå, för vi har nästan bara suttit i bilen sen vi åkte från Sverige i onsdags och nu börjar vi bli less på det, vi behöver semester från bilsemestern! :) Jag ska försöka koppla upp mig igen i morgon och rapportera mer från våra äventyr hittills.

17 juli 2007

Tisdagstema vecka 29 2007

Här kommer mitt bidrag till veckans Tisdagstema, temat idag är:

FAVORITER

Favoriter har jag av många slag, men jag valde ut två sorters favoriter här. Min favoritkille och min favoritkatt! Dessutom är fotona två favoritbilder också, så de passar in på flera sätt i dagens tema. Andra deltagare i Tisdagstemat hittar ni till om ni klickar på denna länk.

Om några timmar sätter jag och favoritkillen oss i bilen och kör mot Frankrikes atlantkust. Favoritkatten får dock stanna kvar hos min mamma och pappa och ha semester på landet i några veckor. Foton kommer jag förmodligen att ta i mängder och det är inte helt omöjligt att jag bloggar lite under resan om jag kommer i närheten av en internetuppkoppling, så håll utkik här ifall det dyker upp en och annan bild :)

15 juli 2007

Semester!

Äntligen är semestern här och först blev det en tur hem till Hälsingland. Astrid skötte sig exemplariskt i bilen denna gång, till skillnad mot vissa andra gånger...

En bild tagen genom bilfönstret på väg norrut. Ljusnan skymtar i bakgrunden.

En till bild med Ljusnan i bakgrunden, tagen igår när vi
var och badade i det inte jättevarma älvvattnet.

10 juli 2007

Tisdagstema vecka 28 2007

Dags att vara med i Tisdagstema igen och temat är

NOSTALGI

Nostalgi... den här bilden är nostalgi på två sätt.
Bilden tog jag för ett par år sen på en lång och öde stenstrand på Sydön, Nya Zeeland. Jag och min reskompis hade kört mil efter mil och behövde en kort återhämtare innan vi skulle köra vidare och svängde av vägen och hittade den underbara stranden. Jag älskar, som jag nämnt tidigare här, stenar och jag plockade faktiskt med mig några stenar från denna strand som fick följa med i ryggsäcken hela vägen tillbaka till Sverige.

Och visst blir jag nostalgisk när jag tittar på den här bilden, för den påminner mig om den 15 veckor långa resan på andra sidan klotet, som är ett minne för livet, och jag minns också känslan från just den dagen när bilden togs. Sen blir jag också en aning nostalgisk när jag ser mina långa naglar på bilden... och inser att det är dags att ta mig ur nagelbitarperioden jag är inne i nu... :)

Är ni nyfiken på andras nostalgibilder, så är de bara ett klick bort.

08 juli 2007

Nytt objektiv

Regnet har öst ner hela helgen och det har varit grått, grått, grått... Men jag har piggat upp mig med att investera i ett riktigt bra objektiv till min kamera! Jag har bara haft standardobjektivet hittills som följde med kameran, 18-55 mm, men nu vill jag ha bättre zoom-möjligheter och slog till på ett vidvinkelzoom.

Har inte hunnit testa objektivets möjligheter än jämfört med det gamla, men här är några bilder som jag tog på pelargonen på balkongen nyss.


Jag gillar att detaljerna framträder så tydligt,
man ser alla ludna små "hår" på stjälken och knopparna.

Klicka för att förstora bilderna.

Det viktiga för mig var att köpa ett objektiv som jag både kan zooma rejält med, men även fota på nära håll, jag vill inte behöva hålla på och byta objektiv. Så då blev det ett Sigma 18-200 mm DC OS. En nyhemkommen vidvinkelzoom med bildstabilisator som höjde priset rejält, men tänk så snygga bilder jag kommer att kunna ta nu på semestern i Frankrike! :)

02 juli 2007

Plockmat

~ Klicka för större bild ~

Nu var det dags för ett matinlägg här i bloggen, så jag bjuder på ett collage med gårdagens godsaker. Det blev plockmat med medelhavstema och till det njöt vi av en flaska underbart gott amaronevin. Mer vin och ostar ska vi njuta om ett par veckor, då vi ska bila i de goda ostarnas och ljuvliga vinernas hemland - Frankrike...

01 juli 2007

Ny layout


Jag har fixat lite med layouten på bloggen och gjort en lite ljusare och somrigare, den andra kändes för mörk och trist så här mitt i sommaren.

Den nya bilden i sidhuvudet är en bild på en spegelblank Mälaren och så monterade jag in en av mina favoritblombilder - en prästkrage som fått besök av en rödrandig liten varelse, som jag fotograferade häromveckan på Grinda.

Hela blombilden ser ni här ovanför och vill ni se hela Mälarbilden så finns den i inlägget om min EFIT-dag 9 juni.